Advent på burk, grejor, käkfraktur

Måndag den 29 november 2010                        



Igår var det 1:advent. Jag hade fått en lite plåtburk av S när jag åkte - "avdent på burk" med 4 små ljus, alldeles lagom. Annars var det kyrka hela dan men ingen Hosianna, mer än att den gästande kören från Njombe som vi var värdar för hette Hosiana. Dom var fina i skrikrosa skjortor och herrana hade rosa/grårandinga slipsar. Dom sjöng och hade ett drama. Mellan gudstjänsterna gick vi och drack te fast den andra gudstjänsten redan hade börjat. Sen höll vi på till över 13.00 innan det blev lunch. Efter lunchen var jag trött, så jag smet och gick till U och fick kaffe.


Under dagen hade jag kontakt med N som åkte buss från Dar es Salaam. Hon hade sån tur att F, tysk präst skulle med samma buss till Mbeya, så hon hade kulturtolk och tolk hela vägen. Han visste ju också var hon skull stiga av. Hans hustru som är läkare är kvar några dar i DSM och sen möts vi Matema. De har en son som arbetar med vattenprojekt i Mbeya.

Jag mötte N uppe vid vägen,trevligt, Vi är kurskamrater sen tandläkareutbildningen hösten 1965, hon är en av tjejerna i ett gäng på 4 som höll ihop under kursen och sedan dess. Hon sa en gång att åker du igen vill jag följa med. Så blev det verklighet nu, det ska bli spännande att visa henne allt här. Hon hade ockdå med sig grejor från Thea och JM lab som jag tiggt.

Idag har vi packat upp allt, så kul. Och så satte jag igång med protestillverkning, jag hade ju köpt en tryckkokare i Iringa för den som fanns var ventilen trasig på. Genast skar jag mig på den nya fina gipskniven. annars är jag i full gång.

Gumman kommer för omläggning och det ser så fint ut nu, fast det det pusar på ett ställe så vi gav me antibiotika. En gubbe kom med sin son och rtg bilder på sina käkleder. Han hade gäspet för 4 månader sen och käken gick ur led, man hade tagit rtg men ej försökt att få tillbaka käken. Det kunde inte jag heller. Man kan operera nkäkleden utifrån, det har jag gjort en gång. Nu känner jag mig osäker med de läkare som är här. Det är kinkig anatomi där med risk att skada stora ansiktnerven. Jag rekommendar att pat söker sig till universitetet i DSM. TRåkigt att man alltid kommer så sent.

N vill gå på stan och kolla tyger. Jag går med för jag ska hämta en klänning som A har beställt. Det är farligt att gå och titta på tyget, de är så fina och man vill ha alla! A´s klänning kostar 7000/- att sy efter en modell som jag hade, så lagade hon ett par byxor också så blev det 9000. Vi kollade på marknaden vilken frukt som fanns, vi hittade tamarind och vi frågade hur man gör den josen. N köpte korgar.

Sen på kvällen var det allmänt mailande och internettande då jag är den som har den bästa uppkopplingen! Orkade inte skriva själv sen.


Tisdag den 30 november 2010

Skjutsade A till vägen och bussen till Iringa. Där fanns även folk från Palliativ Care unit (Hemsjukvård) som skulle till Arushapå ett seminarium, det skulle ta ända till kl 10 ikväll innan dom skulle vara framme.

Väl på jobbet kom dom ifrån ICU ( intensivvården) - en MC olycka med en hjärnskakning men också käkfraktur. Det behövdes inte ens rtg för att se det. Så jag skulle be om narkos och förbereda våra grejor, sterilisera dessa. Sen var det att vänta. Första budet var när nästa narkos sköt skulle börja kl 13. sen kl 3, sen fick de in akuta snitt så blev det till slut uppskjutet till kl 9 i morgon bitti. Vi får se. Under tiden jobbade jag med mina proteser och N gjord i ordining ögletråd till operationen.

N gjorde eget äventyr först på stan att handla tyg och vatten och sen med en promenda till floden. Hon lyckades bra med båda, men det var visst fnittrigt på stan.

 


Körkortstrubbel

Lördag den 27 november 2010

Igår gav jag mig iväge med gammbilen "Bettan" mot Iringa. Vi börjar bli lite kompisar och hon startar ganska villigt numera. E och E följde med tilsammans med M. Jag släppte av dem i Mafinga för att de tänkte ta si upp till Mufindi och Fox farm. I Iringa åkte jag till stiftskontoret och fikade med akina Persson. Min grönrutiga resväska med resten av tandvårdsmaterialet som jag tiggt ihop före utresan, har EFSgruppen från Sverige tagit med sig. Tack o tack. Nu ska det göras proteser.

Sen med A på stan och hämta upp A och till Skattekontoret för att höra om körkortet. Nu hade man även där fått nyheten om att inte utfärda nya papperlappar att klistra in i körkortet. Nya direktiv kanske kommer i mitten av december. Under tiden ska det alltså vara OK att använda det körkort man har och vem vet när nya direktiv kommer.

Därför blev det shoppingrunda, köpte en tryckkokare till protestillverkningen, nya glödlampor till utomhusbelysningen, lite glödlampor i resrerv. Jag gick även in på Supermarket för att köpa lite ost. Strömmen stängs av varje kväll ända till midnatt som besparing av Elbolaget. Det är så lite vatten i Mteraammen, den enda vattenkraftsstationen i landet. Regnen har ju inte kommit på riktigt än.

Vi går på markanden och på Neema Craftshop. Där finns det massor av tyger, kälder, smycken, överkast mm och allt tillverkas av handikappade. Jättefina saker, det finns ca 100 anställda där. Finns även resaturant, döva serverar. Vi äter god lunch där och A följer med mig till Ilembula. Vi är hemma vid 19.00 i beckmörkret. Soppan som M hade lagat till oss var fortfarande ljummen och GOD, med missionärsknäcke till.

Idag var tanken vilodag, fast det vet ju inte tupparna m fl. A och jag tog det i alla fall lugnt. Hade bett M komma för att laga lunch till oss. Vi gick på stan för A gillade en (afrika)klänning som jag har, som är sydd efter en Gudrun Sjöden klänning. Så vi letade kanga och gick till sömmerskan Magreth, Vickys lillasyster. A hittade en kanga med ett fint ordspåk också, det gjorde jag med, jag har jättemånga tyger nu...... Bad M sy vanlig kjol till mig av en kanga, blå. På kangaaffären träffade vi kvinna som hade knutit sin kanga så vackert på huvudet. Jag bad att få ta en bild, så vacker. Sen i lugnets tecken hemma surfade vi för att läsa om allt snökaos i Sverige och då var vi glada att vi är här för ingen av oss gillar snö.

                               

Vi var bjudna på fika hos M och K. De hade bett damerna i gästhusets kök att baka bullar för att bjuda sömmerskorna, så det var läsk och bullar där, trevligt. En person hade lämnat en gåva till mig på gästhuset, det var en jättestor avokado!



Har fått kontakt md N som ska åka buss hit i morgon. Sen riktigt lugn kväll. Nattvakten J hjälpte mig att byta glödlampor i utebelysningen. Det flyger omkring tusentals hårda små skalbaggar inatt och det hörs när de studsar mot dörrar o fönster.


Odontologiska prövostenar

Torsdag den 25 november 2010

Odontolgiska äventyr idag! Icke intresserade - Hoppa över

Först kom T som jobbar hos U och som är syster med M mitt kök. Hon hade tandvärk i 13 som var lagad här 2009. Det var nu sekundärkaries och ont. Hon var rädd att jag skulle dra ut den. Förra perioden gjorde jag en enkel protes till henne 2002 då hon saknade 21 22. Hon blev så glad att hon dansade och joddlade när hon fick den. Den är fortfarande fin och passar bra och har finishen kvar ( skulle blitt tandtekniker?). Så jag drog i gång en rotbehandling. Gjorde ju iordning en rotbricka förra veckan. Jaha, jag lyckdes borra bort den gamla fyllningen och trepanera, sätta kofferdam som jag haft med mig (av ngn snäll! ) alltså färsk, den som låg här var väl 7 år gammal. Hittade en flaska edta att rensa med, fick tag på 96%ig på apoteket. rensade, sugen mja!!!. Hade ingen sealer så jag tog Dycal och snabbade mig! Det blev ju bra. Ktr rtg! och sen en fyllning på det. till det facila priset av 50:- ( det var de pengar hon hade med sig) när jag skulle putsa fyllningen så funkade inte borren, tur att jag inte fyllde med överskott utan precis. Nöjet var helt på min sida!

Nästa var en kvinna som varit ngn stans "privat" i Makambako och fått 38 utdragen. Hon hade fått diklofenak( fel smärtstillande, tunnar ut blodet så att det inte stelnar precis som magnecyl gör) som smärtstillande och blött i 2 dagar och hade inte fått ngt stelnat blod i hålet så att läkningen kan börja. Då kommer mat ner i hålet och jäser och man får skitont. Nu rejält svullen och total trismus dvs kunde inte gapa alls. Jätterädd, kom med sin man. När jag skulle känna på kinden så ryggade hon tillbaka och jag fick känslan att hon var strykrädd. Jag lyckas tänja upp munnen ca 5mm, sen bedöva rejält och sen tänja lite till, men hon är så spänd. Det är svårt. Jag kommer så småningom åt att rensa i hålet efter tanden och skapa en blödning och för att få ett koagel. Hon får en antibiotika kur. Här ger man gärna dubblet upp alltså 2 sorter på en gång för säkerhets skull. När jag förklarar detta med resistens och återhållsamhet med antbiotika så bara tittar dom som om vi kom från månen, det gör vi nästa ju när vi flög hit . Det är mkt annat som är så konstigt - sopor tex.. Ja, ja. Hon har fler trasiga tänder som jag ber henne inte vänta med. Vill att hon ska komma nästa vecka, men dom flesta patienter ser man aldrig igen.

Nästa prövning är att U som bor här sen 1980 och gift med en tanzansk man vill att jag ska kolla hennes mun. Provar att laga på en gång. Behöver ej borra, fyller på en gång. Det går bra. Assistansen - en annan värld! En sak nu och en annan, som jag måste be om, senare med släpande fötter. Sen ska jag putsa fyllningen, har hon bytt oklusions papper sen förra patienten? nej. Nu strejkar borrmaskinerna, det är närsta hysteriskt och jag får anstränga mig att inte bryta ihop. Alltså släcker vi op-lampan, startar borren som då inte har vatten, tänder lampan och R sprutar på vatten och suger(!) samtidigt med en sug som inte suger. Så kan jag köra en minut innan U storknar. Så pausar vi och börjar om igen. -påminner om en viss anstalt, Brith! eller? Det blir ändå OK till slut.

Nu är klockan 14.30 och jag har inte fått lunch. Då kommer M och K med ett stetoskop. Alltså deras Doktor M hängde upp sin rock och när han tar den igen är hans stetoskop borta. Då vill K ge honom sitt men tänkte rengöra det först. Då hoppar en fjäder ut och dom hittar inte den på cementgolvet! Så jag gör en fjäder och försöker fixa till det. Det går inte så bra men vi kan få stetoskopet att funka hyggligt tills vi kan få hit ett nytt. Det är lite brist på stetoskop här.

Nu är klockan 15..00 och jag går hem f lunch och för dan! Får potatismos och korv och guakamole. Fruktsallad av mango,papaya, banan, apelsin och vattenmelon. På kvällen går kören hem till kyrkoherden vars pappa har gått bort 88 år gammal, det är respektfullt att gå hem till någon som förlorat en anhörig. Brith- det är kör varje kväll denna veckan, jag ska med glädje sjunga andra stämman för dig på nästa fest, andrastämmor är kända för att vara melodiska och lätt igenkännbara! INTE! Kan annars också sjunga andrastämma till jul jul strålande jul! lika tråkig den.Men jag kan andra visor, om sniglar tex.

Sitter och skriver denna blogg med pannlampa då det har varit strömavbrott sen 4-tiden i em, det är också lite häftigt! Det är varmt igen och man hoppas att det kommer mera regn snart annars torkan jorden ut igen.

Trött.


Efterdyningar

Onsdag den 24 november 2010

Ja det är något med denna familj, dom har varit i mina tankar hela natten. När jag vaknade hade jag kommit fram till att jag ska be M sskelev med vårderfarenhet att komma med och se om vi kan gör något åt Barakas liggsår och se vad vi kan hjälpa till med på annat sätt. Nej, S jag var inte så bekymrad över städningen när jag kom från det hemmet där höns och kycklingar spatserade omkring benen, Det fanns i alla fall ett cementgolv och ett plåttak, det gjorde det inte för 8 år sedan när jag var där med dödsbudet om Vicky´s man, dä fanns bara en halv takplåt. Det är Vicky som har rustar detta hus först och sedan på börjat byggande av sitt hus som inte är färdigt. Det fanns en bra stol att sitta på förutom den nersuttna soffan och fåtöljerna och ett typ matbord fast det används nog mest som läxbord. Maten äts på annat vis.

M och Karin skulle få vara med på op idag och såg fram emot det. Igår var de med på en hysterectomi och var jätteimponerade av doktorns handlag. De fick vara med på ett kejsarsnitt. Nytt liv!

Idag röjde jag i ett annat skåp på kontoret och ut ramlade ett set med proteständer! och det fanns en vitrock där som passade mig. Gumman kom idag och det blir bara bättre, det läker så fint. sen hade vi bara två patienter. Nu har man inte tid nu ska det sås hackas mm.

Jag gick hem och läste ut en bok "lyckan, kärleken och meningen med livet" av Elisabeth Gilbert. Bra. Nu läser jag "Hundaråringen som klev ut genom fönstret och försvann".

Ljudet av hackor klingar över nejden och det doftar jord. kring husen här där dom anställda bor gör man iordning sina plättar att odla på. Det handhackas och på sjukhuset även av män, annars är det ju mest kvinnor som sköter jordbruket.

                                           

Mitt i körövningen ringde A, pinsamt jag hade inte satt tfn på ljudlöst! Hon är i Iringa nu tillsammans med EFS styrelse. Fick också prata med E missionssekreterare. Roligt


Känslosvall

Tisdag den 23 november 2010

På morgonbönen så sjöng de jättafint så jag ville spela in, men batterieran räckte bara till minter på kameran. Typiskt. Irriterande. Här är det att man alltid måste ta tillfället i akt. Om det är en fin sång eller en lite ödla eller en fin kanga. Man måste handla direkt för man vet aldrog om det blir tillfälle igen.

Det bor en azamödla i min trädgård och när jag kom hem på fm kaffe så satt de så fint innanför stalketet. MEN som sgat batterierna var slut, fast det var Varta, made i Germany!

Irritationen fortsatte: jag hade bestämt att jag inte skulle städa på kontoret. Mer pga jag inte är anställd (fast jag betraktas som sådan i alla fala när det gäller att arbeta). Det är deras kontor och deras papper. Men jag började leta efter originalen till mina broschyrer. Då låg ju regeringsdokument här och ett annat där och skalrtgbilder huller om bladder med diverse lungrtg på en hylla. Så jag tänkte att lite struktur skulle inte skada. Då hittar jag en låda med finsk text på och kumbe (!) = oj då! där fanns en härdarlampa. Man hade ju skrivit till mig att man inte hade någon alls. Detta var den andra jag "hittade". Jag försökte då förklara att om man har struktur så vet man också vad man har. Kafferast var påkallat! efter denna fortsatte jag och i en annan kartong (vattenflaskor) hittade jag 4 pkt IRM pulver o vätska, lite composit, lite chlumsky(!), lite fosfatcement och glasionomer pulver men ej vätska mm. Nu var jag smutsig, nysande av allt damm och irriterad. E skulle slänga sopor och röjde bland dom och kom med ett vykort som H skickade till mig för 10 år sedan föreställande - just det- den svenska kungafamiljen! Jag tyckte det var out of date, men....

När jag kom hem till lunch hade det varit översvämmning på toa. Inkommande vatten till burken så att Mary hade fått torka vatten i minst en halvtimme. Men hon var inte irriterad, det ingår inte i det tanzanska kynnet. Hon bara konstareade att hon hade fått lite extra arbete så hon hade inte hunnit laga en speciell spenat till mig. Synd.

Så kom Mama Vicky och yngsta dottern Margret och hämtade mig. Vi gick genom byn alltså grusvägen. Det var många nya hus byggda där, en del väldigt lyxiga. Så skulle jag titta på det hus Vicky hade börjat bygga. Det har dom nu hyrt ut, så att någon bor där. Vickys dotter Beatrice går första året på Secondary school = gymnasium. Det blir ju hennes hus. Hon har en storebror Baraka 21 år med en svår förlossningsskada plus att han har fåt epilepsi. Förr kunde han gå men nu sitter han spastiskt hopkrupen och bärs ut och in från sovrummet. Han blir väldigt sömnig av epilepsimedicinen och har liggsår. Han märker dock att det är någon ny i rummet, rynkar pannan och ler lite,

Vi fortsätter hem till mormors hus. Där bor mormor Baraka (mama Vicky) men också gammelmormor som är ca 95 år och böjd som en fällkniv, men pigg ändå. Hennes uppgift är att "passa" Baraka om det blir tomt i huset, fast hon kan inte lyfta eller bära hon om ngn stans. Så bor två döttrar till en äldre syster som är död. Också en bror är död. Yngsta dottern Margret bor hemma och försörjer familjen genom att ha en systuga på en bakgata till marknaden i byn. Dom två flickorna vill ju gärna gå i skolan, den ena har gått ut form 4, vilket motsvarar 9:an, hon vill bli lärare. Den andra har gått ut form 3. Jag får se hennes betyg, det är inte så bra, det är C i de gflesta ämnena och i kiswahili har hon D. Margret fick sluta skolan i form 2 för då dog pappan och inga pengar kvar så hon lärde sig att sy. Hon är duktig. Mormor håller höns och en gris. Jag får ägg i present och när hon hör att jag får gäst nästa vecka så lovar hon komma med en höna. Jag hjälpte ju Vicky att läsa vidare så jag är ju en potentiell sponsor i framtiden också. Mormor som sköter sköter om Baraka med sån kärlek är smart det märks. Dett gör mig mycket om denna familj och det är mång sådana familjer här i landet förståss.

En av flickorna skickas att köpa en CocoCola till mig, bara mig, som jag ska dricka när alla tittar på. Sen ska jag titta i fotalbumet som man gjort i ordning av Vickys bilder, det är lite skolavslutningar, sköterskeexamen, många bilder från begravningen och mitt i alltihop bilder som jag har skickat tex S o LE`s bröllop, mitt 60 årskalas och från när Jesper var på besök 11 mån gammal år 2003 och sitter i mormor Barakas famn. Usch jag blir bara ledsen, Vikcy som dog i aids. Ett porträttkort som E tog när vi träffade Vicky sista gången 2007, hade de satt på kistan vid begravningen, berättar Margret. Sen ska jag välja en bild av henne ur albumet. Det så svårt. Vicky var duktig både på tandkliniken och sen som sköterska, omtyckt, skärpt. Hon vårdade sin son väl och gömde inte undan honom. Han namn betyder Välsignlese.

Det är något med denna familj som jag ska förvalta i kärlek

                                                                           


Efter regnet...

Måndag den 22 november 2010

Jag vaknade vid 22 tiden av att strömmen kom tillbakaoch regnet upphört, jag steg upp och satte datorn på laddning och släckte alla lampor som lös. Vid 5 snåret vaknar jag igen denna gång av åskmuller så kvickt upp och dra ur kontakten till datorn. Det börjar regna igen. Det är cirka + 10 grader i regnet, känns OK. Det är en frisk doft över nejden och dammet har lagt sig. Idag ska jag tvätta mina skor.

Trots regnet är det många patienter som kommit till kliniken. Något rykte har säkert spritt sig för det är efterfrågan på proteser, en kom från Mafinga idag. Det är 10 mil bort. Jag har löst problemet med spritlampan på tandtekniska labbet. Jag har fått tag på 96% sprit, bytte veke och fyllde på och se det brinner med klar låga. Nu ska här värmas vax.

Jag har nu vaxat två proteser, det blir fint. Jag fick så fina proteständer av mitt tandtekniska lab i Sverige. Dom är lite sysslolösa nu när jag är borta så länge.Ha!

På tal om länge så känns det som jag har varit här länge och när jag tittar i almanackan så är det bara tre veckor och jag ska vara i Tanzania i mer än två½ månad till - till nästa år! Känns verkligen overkligt.

Gumman kommer också, de svenska sskeleverna Koch M följer hennes tillfrisknande varje dag, Det är nu så bra att vi lägger om varannan dag. Gumman berättar nu att hon vrida på huvudet och böja på det utan besvär. Såret läker bra.

När jag träffar Eledia på sjukhuset medan jag grejar med spritlampan säger hon att flickorna har själva kommit på att dom skulle gå och hälsa på mig utan att ha frågat hemma!

L reser till Finland idag, fick en fin masajljushållare för värmeljus i f-present. Vi behöver ljushållare nu när strömen bryts i ett!

Mary hon är en pärla ( Ja, MO det är "din" Mary), idag bad jag henna att skura duschen och visade hur mycket hår som fastnar i silen. Vattnet rann inte ut när jag duschade. Gissa om jag njöt av kvällens dusch som dock var lite kylslagen då solen faktiskt inte har skinit idag, det har varit mulet hela dan, då blir det inte så varmt i solpanelen. Men det har heller inte varitsvettigt idag.

AM kom på em med lite "behov" så H - hon har nu fått din hjälp. Hon hade lite bättre mod idag. Dom ska nog fara och återkräva sakerna som barnbarnets elake man tog inne i hennes hus. Det blir väl en bydomstol.

Körenövningen var speciell idag. Vi är värdar för en kör som kommer hit på söndag och då skulle vi bestämma vad vi ska sjunga. Då fick jag välja en sång. Jag tycker mycket om att vi sjunger den Niceanska trosbekännelsen, den är mkt speciell. Sen har jag lärt ut Ubi caritas från Taizé, men det blir på swahili och på tanzanskt sätt och då är det "afya" som gäller dsv tutti på musikspråk. Ge allt du har! En bild från kören med H´s favorit snickaren!

                                             


Regnet kom!

Söndag den 21 november 2010

Det vilar söndagsfrid över nejden, det är tyst inga höga radioljud, jag har inte ens hört böneutroparen idag. Så är det hett, luften står stilla, det är en stor flock av små små fåglar i det snustorra gräset utanför fönstret. Det ngn slags små finkar, det är gott om små flyfän i gräset som dom äter. De små fäna har också bitit mig rejält, det kliar.

Så var jag i kyrkan kl 8 här, alltså medan ni sov. Idag var vi bara två körer, ungdomarana som kör disco dans till Kristi ära coh min kör. Detta är populärt och väcker jubel. Även vi får ovationer, specilellt när vi sjunger på lokalspråket, kibena. Då kollar alla på mig får att se om jag hänger med på det. Och se det gör jag! Jag gillar det. Annars är det domsöndagen idag så det var lite svavel fast ganska bra. Evangelisten som predikade idag är omtyckt och förklarar bra och så sjunger han inemellan och får församlingen med sig. En levande höna i kollekten inbringade 17 000/- på auktionen efteråt.

Min granne Dr.L. kom tidigt hem från Mufindi där hon arbetar var annan vecka. Hon ska nu packa för att resa till Finland i tre veckor. Hon och evangelisten B är inbjuda med anledning av världsAIDSdagen som infaller 1/12. Evangelisten B har jobbat med dessa frågor från de senaste 15 åren. Har har starta kvinnogrupper för smittade och han talar verkligen klarspråk i ämnet när han predikar. Jag kunde bjuda L på "kyrkkaffe" med kanelbullar trots mitt spartanska hushåll. Fick även 1 liter mjölk av L så jag kan göra fil i morgon. Har man ko så får man nästan ingen mjölk nu för det finns inget att äta för kossan inte ett grönt strå! Men tänk vad man kan bli glad för en liter mjölk!

Jag har lyckats komma på webradion, så nu lyssnar jag på Gomorron världen och det känns som en kraftig kollition. Världen är långt borta när jag tittar ut mot bergen. Jag ser dis ca 1 km bort och det kan vara en regnfront men det är inte säkert att den orkar komma hit. Jag har varit med om att en front har stannat precis vid mitt stängsel.

Just nu står en liten pojke Josuphu utanför mitt fönster och tittar på mig. Han är uppvuxen på barnhemmet men bor nu hos sina släktingar. Där är det inte så roligt och han är inte rädd för att närma sig vita människor, vilket andra barn kan vara. Just känns detta inte bekvämt kan jag säga. Han brukar gå till gästhuset också för där finns flera rara flickor som kelar lite med honom. Han är söt också förståss. Det är naturligtvis väldigt tragiskt. Det är ju tragiskt för många människor. Men det är också att människor självkänsla måste upprätthållas och det görs inte med gåvor som ställer folk i en beroendesituation.

fredagen kom en kvinna från Makambako för hon ville ha en protes i underkäken, så detta tog jag avtryck för. I överkäken hade hon en protes som Iman hade gjort som hon tyckte var bra, men så fort hon talade så ramlade den ner. Den hade ingen klammer så hon tog ut den när hon skulle äta också. Jag lovade att jag ska göra en klammer om jag får tag på någon bra ståltråd att göra klammer av. Annars forsätter jag på lab att vaxa upp den andra protesen.

Det finns en liten komressor där, men den läcker så den går hela tiden. Det var så att när jag tänkte på att skaffa en labmotor förra perioden, så fick jag en av Ftv lab på den tiden en motor som gick på tryckluft. Fiffigt tyckte jag för då har man ju inget för att stjäla den, man måste ju ta hela komressorn med då också. Alltså finns den kvar men motorn är ju inte så stark. Det är inte spritlågan heller. Jag måste dränka in den med den metylerade sprit som finns och tända på. Nu finns det ingen veke utan det sitter en utdragen kompress där och den brinner ine så bra. Det brinner lagom så att jag kan värma en liten bit vax sen slocknar den och så får jag dränka på och tutta på igen när jag ska värma ngt nästa gång. Tålamod var det ja!

På kvällen är det strömavbrott men en fantastisk fullmåne, det är nästan dagsljus. Det är likadant på lördagskväll. Nästan som när man var barn och skulle släck och låg och läste under täcket med ficklampa.

lördagen gick jag upp till kliniken för jag hade lovat att byta bandage på gumman. Jaha och då hade vakten släppt in två patienter som hade sån hemsk tandvärk. Ja det fixar jag! och gumman och det såret börjar nu läka tack och lov.

På lördagens körövning sjunger de O store Gud i ett arr som körledaren D har gjort jättefint, det ska jag spela in. Blir nästan lite tårögd över vårt svenska bidrag till världen med denna sång.

Dn gråa väggen närmar sig. På eftermiddagen kommer två flickor och fråga om jag är Mzungon Bodil? Jaha det är jag. Den ena är yngsta dotter till Eledia, Jackie och den andra dotter till Valentina, dvs till Mama Tofa och Mama Rose. Så Eledias dotter föddes 2001, jag var här då. Vem sa att tiden går? Hon går nu tredje klass. Medan de sitter här och dricker läsk och äter kanelbullar så börjar det mullra. Hm.

                                                 
Det är eftermiddagsfika hos Ulla. E och E har en kompis M som dök ner från Sverige och när vi sitter där kommer de första dropparna. Första blixten kommer när jag är på hemväg och sen brakar det loss. Det regnar än 3 timmar. Och grodorna låter jättemycket när tittade ut genom köksdörren så satt en stor gorda i vattenrännan utanför köket. Var har den legat i denna torka i 8 månader?

Eftersom strömmen har gått igen så är batteriet snart slut och så då får jag fortsätta i morgon
 
                                                                                            


Inte ledigt idag

Torsdag den 18 november 2010

Det var inte ledigt idag alls! När jag kom till kliniken för att ta hand om gumman var E där och hade städat mm. Sen fick jag ett SMS från R att hon hade rest sin väg, inget vart eller varför eller om hon tänker komma tillbaka. Så typikst..... inga mer kommentarer.

Kunde lära ut hur man lägger bedövning på en patient som är lång och även hur man fyller på i parodontiet om bedövningen inte tagit riktigt. E och jag laddade framkallningen också. Vi blev kallade till en avdelning på sjukhuset där det låg en man som kört omkull med motorcykel och landat på ansiktet. Sprukna läppar, igensvullna ögon. Han hade ont i munnen, en framtand hade flyttat på sig, men störde inte och var inte lös. Värre var att han hade ont i underkäken längst in och jag misstänkte käkbensbrott där vid visdomständernas plats. Vi försökte med vår sista bitplansfilm men det blev inte bra. Sjukhuset har ingen rtgapparat så kunde inte få en skallröntgen, tyvärr. Kunde alltså inte hjälpa.

Nu har vi inga bitplansfilmer kvar, I reser ner om en vecka, får be henne om det går att få tag på. E och jag kyckades fixa (!) till framkallningen och kolla den med ett mynt.

Har inte kommit så långt protesframställningen då jag inte har fått svar från min tandtekniker. En del personer som jag mailat om hjälp eller frågor, svarar inte och det gör de alltid i Sverige, detta förstår jag inte.

Det är ett stort problem att det inte finns rtg på sjukhuset längre, det är ju inte lättskaffat heller.

Idag kom statliga tjänstemän i fin bil för revision på sjukhuset. Det syntes tydligt att de var från en annan värld.

Resten av dagen blev lugn och stillsam. Har löst soduko och korsord och varit ute på nätet. Det blåser kraftigt och bergen ser ut att ha fått regn, de är insvepta i moln. Inget regn här ännu.


Inget körkort!

Onsdag den 17 november 2010

Det Eid-el Hajj i två dagar, nationella helgdagar. Är inte helt klar över betydelsen men det kommer efter Ramadan. Öppenvården är stängd men sjukhuset är ju igång som vanligt. Det innebär att tandkliniken också är stängd om det inte är något akut eller annat. Då får man gå och hämta nycklarna i vakten. Jag hade tänkt att börja göra den där protesen idag. Har mailat min tandtekniker om råd och väntar på svar.

Gumman var bokad att komma idag igen. Det var så att jag tog ut tanden men på lördagen hade hon varit akut igen med en massa var och blev öppnad utifrån på kinden och tömd på en massa var. Nu har hon kommit för omläggning varje dag. Man klämmer ut lite var varje dag, tvättar med koksalt och lägger om med drän, dock är det mindre pus för varje dag. Idag var det bara lite. Det är ett öppet sår 2 cm och man ser in till benet. Och påfyllnig av antibiotikakurerna Amoxicillin och Metronidazol.

Sen har jag suttit hemma och varit on-line, det drar absolut ingenting. Jag köpte 1 Gb och jag har hittils använt 0.4 Gb! Båda mina bröder har försökt på Skype idag men ljudet var dåligt.

Igår var en hektisk dag. Avsikten var att jag skulle fylla på mitt körkort, det gick ut 2009, men i det ärendet kom vi hem med oförrättat ärende.

Från början alltså: Åkte gammbilen till Njombe. Det var kyligt på morgonen så någon AC behövdes inte heller. Jag börjar bli lite kompis med Pajeron dvs jag kan får den att starta ibland utan att knuffa.... Annars är jag sen gammalt bra på att få bilar att starta med knuff! Fråga mina barn.

Nåväl, väl i Njombe åkte vi till stiftskansliet för min vän Atu hade lovat att dersa chaufflör kunde hjälpa till hos polisen. Men först hälsa på biskopen och prata lite och skriva i gästboken. Sen bjöd Atu på fm kaffe medan vi väntade på chaffören för han skulle först handla och köra hem gödning till biskopen. OK till polisen. Tyvärr var ju inte trafik inspektören inne just då, men man var vänlig nog att ge oss telefonnumret till honom. Där var det inte mottagning.

Så vi åkte på stan och handlade lite ost och longlife mjölk. Sen kom vi igång med massiv shopping av tyger,det blev nog 7-8 stycken jättesnygga. Det kostade ca 250:-. Jag provade att ringa den där trafikinspektören igen men se det numret jag fått var till någon helat annan person, tur att jag kan swahili..... Då tänkte jag: jag tar en rövare och åkte upp till skattemyndighten där man förut fått den där lilla papperslappen för 10000/-. Men se den gubben gick inte för han sa att nu var det en ny lag osv osv. så den blev inget med det. Fast jag vet att Anki hade lyckats i Iringa bara hon betalade för åren emellen, så jag kanske försöker med hennes gubbe.

Så körkortsprojektet la vi ner och gick och åt lunch. Gott och bra lokalt ställe. Ris o kyckling. Sen var det bankens tur. Där var nyrustat och AC och datorer och allt möjligt, dock inga stolar att vila på. För det tog lika lång tid som förr.....för förts skulle hans chef skriva på och sen hans chef.... och så gjorde dom iordning till en av oss och struntade sen i oss andra som stod där, trodde att vi bara stod. Ja och så räknade han fel på 50 dollar. Det mesta kan bli ett äventyr. Men dom har också nu en ATM tom i Njombe och vi fick ut pengar där, det tom i Makambako nu för tiden med beväpnade vakter.

Nu behövde vi fika så vi ringde till BrittSofi. Hon är missionär som har jobbat 4 år med att knyta kontakter med vänförsamlinger och det ska vara på vänbasis och alltså inte inbegripa pengagåvor utan vänskap och bönegemenskap. Det är en fin idee men det tar tid att få till och eftersom behoven är så stora här och vi har så mycket så är det inte alldeles enkelt. Det är flera kontakter nu i de fem södra stiften i Tanzania och församlingar i Sverige. Projektet fortsätter nu fast BrittSofi åker hem, nu ifrån Sverige. Detta är fin viktig mission. Vi fick fika med hembakt bröd och under tiden fick vi bilen avtvättad - det bövdes verkligen. Detta damm överallt!

På väg hem tankade vi 78 liter diesel för 141 000/- (700:-). sen var jag jättetrött.

Jag ska berätta om en affär med förhinder: Det var en kvinna som byggde en affär för att sälja lite läsk o kex och så hade hon en liten bänk där man satt och drack sin läsk för att sen lämna tillbaka pantflaskan. Det är vanligt att man öppnar en liten affär så. Det är nästan som när vi var barn och öpnnade en affär vid staketet och sålde fallfrukt. Det ger en lite inkomst till kvinnan. I alla fall så flyttade sjukhuset sitt staket så att det kom emellan affären och bänken. Och hur nu lösa detta? Se på bilden smart va! Nu hon serva på var sida om staketet. Gör ett hål i staketet!

      


Många besök

Måndag den 15 november 2010

Idag har jag min fina läkarrock som skräddaren sytt. Den är skön att ha på på morgonen vid 7 tiden för då är det bara +10 men en timme senare är det + 25 eller mer då är det varmt. En annan fördel är att den har fickor och det har inte Theadressen och här är det så mycket jag måste ha med mig på jobbet.

Ja på jobbet, ja. Idag har jag röjt bland rotbrickor och förråd av filar. Det lär inte bli så mycket rotbehandling, just. Det skulle va om det kom någon europe eller så. Jag har sagt att att vi inte behöver sterilisera förrän vi behöver grejorna annars körs dom om och om igen och då blir saker brända eftersom de körs i en hetluftssetrilisator. Vi hade en gång en autoklav, men den dog och står hos mekanikerna isärplockad.

Sen skulle det komma en kvinna som behövde en protes. Hon kom och jag tog avtryck. Jag har sedan slagit ut modeller, slipat dem och slagit in i en okludator. Vet inte hur många som hängde med nu? Det kom två daner till som trodde att vitingen kunde trolla. Den ena hade slitit ner sina tänder - alla - jäms med tandköttet (snacka om gnissling!) och ville ha en utdragen framtand ersatt. Det fanns liksom ingen plats till det. Den andra hade förlorat en underkäksframtand pga tandlossning och ville ha något i gluggen. Den var ju dubbelt så stor för att de andra tänderna också hade tandlossning och hade flyttat på sig.

Idag har jag dessutom fixat mörkrumsbelysningen med en ny glödlampa inköpt i Iringa. Nu ska vi röntga tänder. Sjukhuset har ingen rtg apparat den hade blivit för gammal, det är värre med tanke på benbrott, tbc och lunginflammation mm. Dr.L. säger att sjukhuset aldrig haft så få patienter någon gång. På sjukhustet sprang jag äntligen på Mama Rose som också jobbat på tandkliniken. Hon var så bra på att ge mig rätt verktyg för tanduttagning. Mama Tofa som kom när Vicky skulle läsa hon jobbar nu på Apoteket.

En ström av besökare idag med jordnötter, ägg, majsmjöl, mer jordnötter. Även en dam som sålde korgar, de luktar färskt gräs.

En ung man som heter Joseph som kom till kören när han behandlades för psykisk sjukdom i ett då alldeles nytt projekt (Finskt). Han var urfattig och väldgit utslätade ansiktsdrag men en fantastisk röst. Han blev bara bättre och att han accepterades i kören som en av oss alla hjälpte nog till. Vi åkte på en körresa och då fick han körskjortan av mig. Han blev glad som ett barn. Han blev till slut utskriven och flyttade hem och kunde komma tillbaka till bygemenskap och sköta sin åker. Sen har han startat en kör och är aktiv i kyrkan. Jag har träffat honom vid mina besök här. Han har en släkting som är grindvakt på sjukhuset och hon meddelar honom när jag är här och då kommer han på sin cykel nerför berget 1 mil, så även idag och uppklädd i vit skjorta

Mama Vicky kom med sin yngsta dotter (överlevande) och ett barnbarn. Hon hade med sig foton från Vickys begravning som present till mig. De har inte gjort iordning graven för de har väntat på att jag ska komma. Det var Mama Vicky som kom med ägg och majsmjöl. Hon vet att jag inte är så förtjust i levande höns. En gång fick jag en höna av henne som jag gav till min kokerska. Hon bor granne med Mama Vicky så hönan sprang hem! Pinsamt.

Vicky var en tjej som jobbade på tandklinken när jag kom 1997. Då var precis Beatrice född. Hon hade sen förut Baraka (Välsignelse) som har en svårt förlossningsskada. Hon ville så gärna bli sjuksköterska, sån jag hjälpte till med skolavgifetrna (det var då mamman alltid kom med gåvor till mig). Vicky läste sista året till barnmorska här i Ilembula. Då dog hennes man (det var jag som fick lämna dödsbudet). När vi så var på besök förra gången 2007 träffades vi och min son E tog ett så bra kort på henne, men sen kom inte Vicky när jag skulle resa hem, för hon hade hosta. Hon dog på våren 2008 i Aids. Vickys äldre syster var redan dör i Aids och hade lämnat efter sig 3 barn som bor hemma hos mormor. Det är lite tungt.


Vilodag

söndag den 14 november 2010

Gomorron, ska strax iväg till kyrkan. Kören ska sjunga och det är bra att gå på första gudstjänsten för den måste ju sluta i tid så att den andra kan börja.

Tack för alla kommentarer, kul att bloggen väcker intresse.

Det afrikanska kynnet verkar absolut passa mig bra. Den var det en dam, som sa när jag berättade att jag förlängt mitt kontrakt: "ja det förstod jag; är det nån som passar här så är det du". Själv, ungerska, hade hon gift sig men en tanzanier 1970 och blivit kvar här.

Afrikanskt liv är slitigt, men mest för de fattiga som bara blir fattigare. Den ekonomiska världskrisen har drabbat Afrika mkt hårt med höga priser på mat utan att det finns arbete tex. Det är inte särskilt rättvist.

Vad kostar det på tandkliniken? Det kostar 5000 Tsh (25:-)att dra ut en tand. För den gamla gumman kostade det 30 000 (150:-)Tsh.

En sjukhusanställd har ca 250 000Tsh ( 1250:-) i lön per månad.

En bussresa till Dar kostar 30 000/- och till Mbeya 5000/-. En läsk kostar 500/- och en annanas 1500/-, diesel 1660/-/litern och bensin 1760/-. en taxi från FPCT till flyget kostar 20 000/-. Ett rumm på FPCT 20 000/- och en måltid där kostar 5000/-. Här i Ilembula kostar det för säng + mat 15 000/- / dag. Dela med 200.

Klockan 8 var vi kyrkan idag med tre körer. Ssk elevernas, min kör och ungdomskören som kör med el och keybord med trummor sång med ngn slags dans väldigt influerat av TV och videor, i eurpeiska ögon faktiskt oanständigt överdriven discodans, men poppis - det blir jubel. Det redan hett kl 10 när gudstjänsten är över fast det bara var +10 kl 8.

Det är väldigt blåsigt och dammet ur i luften, molnen blir gråare mot kvällen.

Vi, dvs Ulla, M,C och jag var bjudna hem till husmor. Oj så mycket mat hon hade lagat till oss. Pilau, kött, kyckling, potatis,ris, tomatsås. Sen banan mango och läsk. Till artigheten hör att äta mycket. Så vi blev mycket mätta och är fortfarande. Så ville Ulla bjuda på kaffe och medan vi väntade på dom andra som hade varit i Ruaha så berättade Leena ur sitt rika liv här, om hur det var på 80-talet och 90-talet.

Dom som hade varit i Ruaha hade haft det mycket spännande och många historier hade dom hört dom också. De hade fått skjuts av R ch A hit. R hade köpt röda glödlampor till mig så nu ska jag få igång rtgrummet på tandkliniken i morgon.

Annars har det varit en vilodag. Julstjärna hos Ulla.                     


Tvättmaskinsvälsignelse och macken i Makambako

lördag den 13 november 2010

I morse satte jag fil, dvs jag blandade täten med gårdagens mjölk och den får stå i rumstemperatur tills i kväll.

Sen var det tvättmaskinsinvigningen: Sjukhuset har fått en industriell tvättmaskin till tvätteriet, allstå där lakan rockar opdukar mm tvättas. De gamla maskinerna är svenska och från ca 70-talet. Maskinen är skänkt av Evangeliskt Lutherska Kyrkan i Västra Iowa. Nu fanns det en delegation från den kyrkan med en biskop i spetsen på besök i stiftet, därav denna högtidliga tilldragelse. Det skulle ske kl 10.00 prick (alla vi vita var där kl 10.00), de kom kl 10.40 och innan biskoparna fått på sig grannlåten så var klockan 11. Huvudpersonen själv, dvs tvättmaskinen var insvept i ett lakan och påhängd blinkande julgranbelysning och ett gäng plastblommor. Så blev det gudstjänst med läsning av bibelcitat och sång och tal förstås och välsignelse och lyckönskningar från både sjukhustets sida, stiftet och det amerikanska stiftets sida.



Sen blev det te med alla potentaterna. Alatupela som har jobbat hos svenskar hade bakat bullar. De tog amerikanerna och bredde margarin på och sylt, det såg gott ut. Under tiden pågick även konfirmationen i stora kyrkan. Med gänget från stiftet var min kompis Atu Bange, som under min tid här, var husmor och som jag även besökt Sverige. Kul att återses.

C och M de två svenska sskeleverna och jag for till Makambako, järnvägsknuten och närmaste större samhälle. Min brorson E som bodde hos mig 1999 hade sett att det stod i en upplaga av Lonely Planet "the windiest town in Africa". Det är nog så och alla plastpåsarna som blåst upp staket blir som ljusblå blommor! Vi gick på shoppingtur och fick klänningar, tyger en stor sax. Sen även frukt som annans, avokado, bananer flera sorter, vattenmelon och mango. Vi hittade ingen sjal som M gillade, inte heller sockor, men man kan inte få allt. Det fanns verkligen mycket att titta på marknaden, just nu verkade det mest finnas potatis, vanlig och söt, lök och tomater.

Jag hade tänkt att vi skulle besöka Dr. K, han gick i pension som överläkare från Ilembula sjukhus för 10 år sedan och har en liten mottagning i Makambako. Hoppades att han skulle vara hemma och det var han. Så jättetrevligt att träffas igen. Det är en person som lärt mig så mycket om livet här i Tanzania och om hur man uppför sig och inte. Varje gång jag är på besök så försöker jag få tillfälle att besöka honom. Jag tror att han också uppskattar mitt besök.

Sista stoppet innan hemfärd är macken i Makambako. Då inte bara för tankning utan det som är ovanligt ( för att vara i Tanzania) är att det finns en liten affär och där finns korv, sylt, tomatchutney, mjölk, youghurt och ost( tillverkad i Njombe - inte särskilt smakrik) att köpa där. Ja det finns Lindt choklad och vitt toapapper också.

Det blev en upplevelserik dag


Vatten och mjölk

Fredag den 12/11

Idag fortsatte jag att röja runt på labbet och hittade tänder och flera dunkar med protesmateria,l som jag inte har en aning om hur gammalt det kan vara, får väl göra provkroppar och testa. Sen löste jag ett problem som gjorde mig jätte nöjd, det var vattenbegjutningen på borren. Det hängde en slang där med en knut på, så jag undrade varför. Jo det droppade när man slutat borra. Så jag testade, ja minsann det kom vatten, mycket. Sugen är ju inte världsbra men man kan ju pausa, så får patienten spotta. Så lösningen är enkel: vattenslang utan knut när man borrar och med knuten när man inte gör det. Bra va och då var det jättebra att använda de röda - uppväxlade vinkelstyckena - och nya borrar, jag hade nämligen slängt allt i borrväg som stod framme. Patienten som jag övade allt detta på var Iman som jag lärde upp en gång som nu läser till läkare. Fast han hade velat uppgradera sig till tandläkare men när han kommit in och utbildningen väl börjat så hade de inga grejor så alla blev bara överflyttade till läkarutbildningen... När han väl är färdig kommer han väl kunna jobba både på tandkliniken och sjukhuste som tex ögonläkaren gör. Han har jourer och gör kejsarsnitt samtidigt som han har sin klinik och gör starroperationer.

Så hade jag lite "skola" om olika typer av fyllningar och ritade och berättade om fyllningsteknik mm

Dagens arbete bestod i en amalgamfyllning och utdragning av 1 visdomstand. Plus städning och röjning, ja och så gjorde jag iordning brickor för käkfixering och reservoperationsbricka. De hade stått ett tag så de var lite dammiga inuti.

Fick 1 liter mjölk idag av kvinnan som gav en höna igår. Ja och jag har fått "kycklinggryta" till lunch med lök o morötter och ingefära i. Och kaffe med mjölk! och 365 dvs fruktsallad. Dessutom hade Mary bakat kanelbullar. Det går ingen nöd på mig. Ikväll var det körövning igen inför söndagen.

Hade en lugn kväll hos Dr.L, vi skulle se på en filmad konsert med Leonard Cohen men ljudet var så dåligt på hennes dator att vi fick avbryta. Hon laddade ner Skype i stället och vi pratade en stund, fick bra tips och safaris för de som kommer. Vi ringde till A som nu jobbar på stiftet med AIDSfrågor men som var husmor här förr och jag har haft som gäst hemma.

Fick täte av L så det blir fest i morgon. Vad är täte? Lite av filen som hon har och som jag kan använda till sätta egen fil av i morgon. Så sparar man lite och sätter ny. Jag tror att L har haft det som gått runt så i 30 år.

Utsikten från min altan.



                                         


2 lagningar!

Torsdag den 11 november 2010

Tandkliniken: Hittade en kartong på golvet längst in, i den fanns en lapp att det var utsorterat redan 1998 för att inte fanns användning för det som var i. Ytterligare samma notering år 2000. Den stod kvar och nu slänger jag detta. Hittade en hel "karamellåda" ni vet, full med tandstensinstrument alla dessutom bra. Försöker lära Rhoda och Elyud att tacka nej till fler sånna instrument, de lär räcka i si så där 30 år till. Sen började jag röja på tandtekniskt lab. Man har nämligen bokat in en patient som vill ha löständer på måndag! Jag ville veta om det fanns grejor att göra protes av. Så, hurtslådorna var nog inte städade sen jag for för 7 år sen, och vi hittade all möjligt, en press, vakumkastrull, gips, alginat, artikulator, okludator, lite rödvax, fräsar pimpsten mm, mm. Det ska nog gå bra!

Jaha och sen var det upp till bevis; det kom en person o ville laga ett hål! Så jag gjorde en amalgamfyllning. Blandaren är gammal så att "gaffeln" som sitter framtill på den ( Duomat) för kapslar, måste man fästa kapseln med en massa gummiband så den inte flyger iväg! Det gick bra - har inte gjort amalganfyllning på 7 år, men det satt i ryggmärgen. Rhoda var med och "assisterade". Sen kom en person till och ville laga, så då gjorde jag en compositfyllning för att visa hur det går till. Inte illa 2 fyllningar på en och samma dag. Så blev jag trött också....

Flera av tjejerna har åkt till Ruaha National Park idag, de svenska sskeleverna fr Ume har åkt på " homebased care". De hade haft en spännande dag.

R ringde från Iringa, han har hittat röda glödlampor till vårt mörkrum, det blir nog bra.

Så fick jag besök av Nicola M vars studier E´s famlij och svärföräldrar stöttat fortsatta studier för. De kom med en höna, levande. Det var ju snällt men jag tyckte väl att det inte skulle bli så spännade att ha den i vardagsrummet så maken i finbyxor och finskjorta erbjöd sig att snabbt halshugga den och plocka den. Så de lånade en kniv av grannen, nu ligger den död och plockad i kylen.

Sen kom Annamery med ett av sina barnbarns barn, Given. Pappan till det barnet gick in i hennes hus och tog ALLT som fanns förra veckan, de hade nu bara kläderna de gick o stod i och hade inte ätit på 2 dar. Den lille svepte en hel fanta på en gång. Problemet är att dom som tar av henne vet att hon har kontakter med mig tex så de vänder upp och ner på hennes hus för att leta efter pengar. Jag brukar få lämna för hennes räkning hos någon annan. Jag kunde inte heller nu ge henne tex en stor sedel för det sprider sig att hon haft en stor sedel. Ja livet är inte lätt men skrattar gör hon ändå i sin trosvisshet: Gud hjälper!


                               


Pizzanight!

Onsdag 9/11

Jag vaknar tidigt varje dag när solen går upp, tuppar o hundar börjar låta, Det är ganska svalt ( +18) och vackert mot bergen, molnfritt förståss. Dalen är brunbeige med enstaka gröna träd, äppelringsacasian. Den har nu tappat sina "äppelringsfruktkapslar". Så fort det börjar regna tappar den bladen och samlar vattenunder jorden för att blomma när regnen slutat och då samlar bina in nektar från den och vi får akasiehonung.

Det är så vackert i kapellet på morgonbönen, jag tycker så mycket om den sjungna liturgin och kör och psalmsången. Predikan måste ju vara kort då alla ska till arbetet sen. Förra perioden gick jag varje morgon, då det blev ett bra sätt att komma in i språket. Texterna var ju kända för mig så kunde jag lyssna och lära.

På kvällen ville de unga svenska o finska tjejerna baka pizza, så jag brassade i min vedugn (Huskvarna) och Dr. L i sin. Under tiden gick jag på körövning. De sjunger helt nya sånger så det går långsamt, men av respekt till mig så tar vi en och annan gammal ,som vi sjöng då. Mest tycker jag om att sjunga på lokalspråket, Kibena, det blir en tråd bakåt i tiden. Dessa sånger sjunger man gärna vid bergavningar av samma skäl. Det finns en Kibena psalmbok. Den gav jag till Annamery, min förra kokerska.

De hade bakat massor av pizzor med olika fyllningar, de hade tömt L´s frys och kyl tror jag. Det var mycket gott, alla vitingar var där och gemenskapen fin. L berättade historier ur sitt rika liv här, om ormat, trollkarlar, sina fosterbarn och deras uppväxt. Hon har ju varit i Ilembula sen 1980 så det finns källor att ösa ur!

Tandkliniken: hoppas över av den som är äckelmagad. Gumman från igår kom tillbaka, nu hade svullnaden mjuknat av antibiotikan, men hon hade ont och hade inte sovit, man kunde få ett fingeravtryck i svullnaden. Men jag tänkte först kollla om det var en rotrest i det såret i munnen. Rhoda började leta och skrapa och fann en rot men den satt hårt ( vanligt i underkäken) och den smulades sönder. Så fick jag ta över, öppna mer, borra runt roten och lirka ut den. Den satt! Till slut började den röra på sig och då kom allt varet också upp i munnen. Ska inte berätta hur det luktade, men det var skönt att vi inte behöva skära upp i kinden. Sen fick jag lära ut en slags sutur(madrass) i munnen och ett H-drän av gammal kofferdam. När allt var över började den gamla skaka av att spänningen släppt,sömnbrist mm, det pågick i minst 30 minuter, sen somnade hon i tdl stolen. Ska ta stygnen på måndag, hoppas att hon haft det bra.


Ett par droppar regn

Tisdag 9/11

Idag har jag tagit hand om de två nya svenskorna, presenterat på morgonbönen, för husmor och för biträdane överläkaren. De har skrivit sig i besöksboken.

Sen blev det tandklinik ett tag, hittade en låda borr till och de var riktigt bra några av dem, kan användas nr 557 fissurborr!. Jag har provat kanyler på cylinderampullsprutorna. Får jag bara hålla på ett tag till så blir det bra i förrådet. Sen letade jag efter en skruvmejsel för att kunna öppna operationsbelysningen så jag kan rengöra glaset - då lyser det säkert bättre, hittade ingen. Får se om jag kan leta rätt på en i morgon. Kom en 88 årig gumma som var jättesvullen hela underkäken och ner mot bröstet och hade svårt att andas. Vi skulle ta en rtgblid och då fick gumman själv hålla i apparaten för den rörde sig, men på bilden såg vi en rotrest. Jag ville inte ta ut den för hon hade sånt dåligt allmäntillstånd, med bröstsmärtor så jag skickade henne till doktorn. Tyvärr hade jag just då problem med kameran, typiskt, så det blev ingen bild.

                             Thumbnail

Nu har jag min egen mpishi och hon hade gjort avocadoröra, potatis och köttgryta till lunch och en mogen mango. Hon har också bakat frukostbullar.

Och kylskåpet funkat, det låter förfärligt mycket men det tar vi!

Det är mkt hett, men på eftermiddagen kommer det upp moln och framemot 5 tiden kommer det ett par droppar regn men det slutar snart, men luften rensas lite.

Två besök har jag haft idag. först kom Charlie tillbaka för att få de pengar han bett om. Får se vad det blir av det, jag har sagt att det blit inge mer.Sen kom Iman som jag lärde upp under förra perioden. Vi hade ett riktigt bra samtal med tanke på hur det var den sista tiden då. Det kändes bra och uttömande. På fredag ska han komma till mig för att dra ut två tänder så jag tänker att han kanske inte tycker illa om mig heller längre.

Jag har ringt till Iringa och beställt röda glödlampor till rtgrummet. Hoppas Rune hittar det så vi slipper famla i mörkret

Jag har bokat att få låna bilen på lördag och tänket mig åka till Makambako och titta på tyger och ev köpa krov på en mack. Sen även hälsa på Dr, Kadete den förrförre överläkaren som respekterar mycket, han lärde mig mycket om folk här o hur man beter sig. Nyttigt.


Ny vecka

Måndag 8/11

Ny vecka och först ska jag berätta om Noeli som kom härförbi i går em. Han hittades juldagen i en latrin Makambako för snart 15 år sedan och togs till barnhemmet. Jag träffade honom hösten -97. Då låg hanpå rygg på golvet på barnhemmet med värdens största smile, men kunde inte vända sig eller sitta eller gå. Han hade också problem att äta, maten fatsnade i halsen. Han drack bara välling, men 1,5 år sedare kunde han sitta o gå och vid 5 års ålder började han tala. Nu är han en fin ung man som talar utmärkt engelska och lyckas till 76% på matteprovet i skolan och 87% i engelska. Och smilet har han kvar.

                                                                   

Idag har jag ordnat en kvinna Mary som kan sköta mitt hus och mat o handling mm. Kylskåpet kan vi inte sätta igång för någon har slagit sönder kontakten och pengar fanns inte på sjukhuset att köpa ny kontakt. Köpte en kontaakt själv. Fick lite handling utförd så att jag kan bjuda besökare på Coca Cola. I morgon får jag annan mat. Det är inte dåligt på gästhuset bara enahanda och inga fäska grönsaker.

Så har jag röjt på tandkliniken i borrlådan och bland matriser och instrument. De hade mycket mer grejor än de visste. Jag testade alla vinkelstycken. Det finns fortfarande bara ett High Speed men det finns 7 röda lågvarv. Vatten kommer ju inte på borren men det fixar jag på annat sätt! eller hur Brith? Jag har assisterat vid en extr och sedan själv dragit ut en tand - och jag kunde!

Ulla som nu hastigt blivit vik rektor på sskskolan var tvungen att åka på kondoleans en förälder till en lärare. Så jag åkte o mötte två sskstudenter som kom med en buss. Nu är det många vita här.


Lördag och söndag


Lördag 6/11


Jag ville skriva på fm och det gjorde jag så länge batteriet räckte. Vi hade ingen ström, kom först vid ½ 5 tidpå fm en i em, precis när jag och E och E skulle gå "påstan" och marknaden för att köpa frukt.
I stället började jag plocka ihop lite av min pinaler ifall jag skulle få flytta. E och Ekom tillbaka, de had från sjukhuset, de tänkt att jobba men det var strömavbrott ju.
Efter lunch fick jag flytta till mitt "gamla hus". Det känns bra fast det ekar lite tomt.
Jag köpte mig en ny kanga på stan - hade ju ingen sån sen förut!
Gick förbi snickar Franks verkstad på stan men han var inte där. Lämnade meddelande i grannaffären. Vi promenerade (man går väldigt sakta). Gick in i en annan butik för att köpa jos - sydafrikansk i tetra. Där stod Jestina sjuksköterska från Madungulo enmasajby inte så långt härifrån - ett glatt återseende.
Det var sedan körövning och nu dök den nya körledaren upp och det blev fart på dethela och riktigt bra, fast det var sånger som jag inte kunde, så jag satt och lyssnade. Mkt bra och fart o rörelse.
Sent, efter mörkret kom min granne Dr.Leena hem. Hon hade skjutsat sina gäster till Iringa 20 mil och där passat på att laga airkondition, konstigt ljud i ett hjul mm. Närhon packat upp sin handling bjöd hon mig på kaffe. Bra för jag har inte en enda pryl i huset inte ett glas en gång, men det löser sig i morgon.
Det var så roligt att sitta o prata med Leena. Sist vi träffades var en dag i Helsingfors i september 2008. Då var jag inte i någon bra kondition efter min höftoperation.....
Jag hade present med från T och en Svensk Damtidning för Leena gillar svenska kungligheter.
När jag går ut genom dörren hör jag i mörkret någon säger "Hej Bodil", det ärnattvakten Justin som hela sitt liv har har arbetat hos svenska missionärer, Han fryser så han har en jättetjock rock på sig, det är +24 grader.


Söndag 7/11


Jag vaknar till fågelsång tidigt, en sval morgon typ 20 grader. Sätter mig ute på altanen med utsikt mot Livingstonebergen i morgondiset. Det är min mesta favoritutsikt.
Frukost och sedan kyrkan kl 9.00, idag endast en gudstjänst då en av de 5 närvarande körerna skulle ha tacksägelse över att man spelat in en skiva. Gudstjänsten hölls utomhus så att alla skulle rymmas. Varje kör fick sjunga var sina 2-3  sånger. Jag kände igen väldigt många av kyrkobesökarna och de mig, såg jag, när jag var framme  för att hälsa på församlingen och även presentera E och E.
Gudstjänsten höll på...Solen gassade och trädens blads skugga räckte inte riktigt. Jag gick efter 2½ timme och har hållit mig inomhus där det bara är 24 grader.
Alla vitingar var bjudna på kaffe hos Leena och vi fick glass.... Trevligt umgänge, där två är doktorer från Rotary´s doktorsbank. en författare och filmare, 2 sjuksköterskeelever och en blivande diakon alla finnar.
Tänkte mig en lugn stund med att skriva då första besöket kom, Charles, min fd trädgårdsmästare som talade o talade om hur det var förr att arbeta hos mig och hur det blev sen o hur det är nu med alla barn, sjuk hustru o pengabekymmer. Jag förstår väl för när jag ser vad saker o mat kostar så blir det så, när man inte heller har arbete (för det finns knappt arbete här). Tror han talade i minst 1 timme och det  mynnade ut att han vill att jag skulle ge honom pengar till hustruns medicin som då inte finns här utan man måste resa ngn stans för att hämta den.... Tur att man kan språket och kan ställa frågor och följdfrågor.
Nu ikväll när månen är ny, hänger över bergen och ser ut som en skål, lyckades jag finna telefonnumret till min ungerska vän, gift i tanzania sen 40 år. så kul. Ett bra slut på en lång varm dag.


På Tandkliniken och körövning

Fredag 4/11
Nu ska jag svara på frågor om ormen. Den var i någons hönshus och hade svalt 2 kycklingar. Man slog ihjäl den med påkar dvs. man bankar o bankar tills den är död. Nej jag kände inte att jag ville äta den. Förra gången jag var med om detta år 2000 så var det ngn som sa att den smakar som kyckling!
Idag tog jag på mig arbetspyjamasen och gick till tandkliniken. Började i ena änden…. Där arbetar Rose och Eludi. Hon har sk. ”Diploma”, har alltså läst 3 år i Bulongwa och kan göra fyllningar och antagligen också  käkfixaturer. Han har studerat på samma skola men för mer än 10 år sen och bara ett år, men gör också fyllningar. Främst gör man amalgamfyllningar, men kvicksilvret och aaloy är slut. Kunskapen om vita fyllningar är nog inte så stor. När jag slutade här för 7 år sedan och lämnade över fanns en hel del material. Den som jobbade här, I, kunde också använda det. Nu har han påbörjat en utbildning till läkare, bekostad av stiftet och kommer bara till kliniken o jobbar på loven. Den andre mannen som hade fått en hel akademisk utbildning till tandläkare på universitetet i Dar, försvann efter 2 år till Norge och lär nu arbeta på universitetet. Hit till Ilembula lär han inte komma som fast tandläkare i alla fall. Dom här två visste vad grejorna som fanns i förrådet skulle vara till men dom har ju inte fört kunskapen vidare.
Så jag började röja och det var helt uppenbart att alla tjugo vinkelstycken hade dom inte provat om dom funkade. Av dammet att döma så var det många saker som inte ens var rörda på 7 år. Men det var kul att tag i detta och att peppa dessa unga personer att organisera kliniken på sitt vis. Röda mörkrumslampan var ”slut”. Den hade jag köpt för 10 år sedan i Iringa ( 20 mil bort ) och var egentligen en glödlampa som var avsedd för att hänga och lysa rött i en bar. Jag hade tejpat för den vita skarven. På min tid funkade det utmärkt.
Vi hann med att torka ur ett skåp och kylskåpet. Där stod fortfarande Ana Norm fyllningsmaterial – jag får prova om det härdar! Där fanns också en massa annan composit som bara var inlagd och de visste inte om det. Förstår ni att detta är häftigt att ta sig an. Det blir en grundkurs.
Åter igen har jag träffat många människor dag igen. Efter lunch blev det att sova middag, det är så hett och så torrt. Det dammar och ryker. Det har inte regnat på 8 månader – alla väntar på regn.
Jag har äntligen träffat min kompis Dr. Leena, men hon har gäster så när de har åkt får vi prata. Ett mycket glatt återseende dock. Till eftermiddagskaffet hade vi besök av gäster från Sverige som besöker Njombe och sin vänförsamling i Makambako.
Jag gick på körövning. Det var lika kul som förr och många var kvar. Jag kommer ihåg stämmorna men en del ord är borta. Så blir man välkomsthälsad med handklappningar och ”joddling”. I morgon ska vi öva igen och på söndag ska vi sjunga. Det är bara en gudstjänst på söndag och det blir så mkt folk att den kommer att hållas utomhus. Då sjunger 3 – 4 körer.
När mörkret faller kommer stillheten, ingen radio ingen TV. Läser böcker och löser korsord( får bara lösa ett om dan så att tidningen räcker länge!). Pratade på Skype med E och barnbarnen A och A. Ljudet var bra och tom bilden ganska bra. Detta är märkligt. Studenterna lyckades ladda hem en artkel. Man lägger sig tidigt, värmen tar på krafterna, vem klagar.

Thumbnail

Första dagen

Torsdag 5/11

Igår under resan diskuterade vi vilket som är värst utan el eller utan vatten. När vi kom hit hade man varit utan el hela dan och sjuksköterskeskolan hade slaktat en gris.

Idag på morgonen var vi utan vatten. Senare idag hade vi ingen ström just när jag behövde ladda datorn. Nu har vi både ström o vatten. Det har varit +34 grader idag.

Frukost i gästmatsalen. Där sitter redan 6 finska personer, läkare, sjuksköterskeelever och en författare. Jag och E och E går till morgonmötet, avrapportering av det senaste dygnets händelser på sjukhuset. Vi blir presenterade. Sen blir det sjukhuskapellet för morgonbön, vi sjunger en av mina favoritpsalmer, jag kommer nästan ihåg hela ritualen, känner mig som jag bara varit på lång semester.

Många kommer och hälsar, många glada återseenden, många kramar. Körledaren påminner mig om att kören övar i morgon kväll kl 5. Går in på tandkliniken för att hälsa. Säger att jag är restrött och att jag kommer i morgon. Kollar snabbt runt, det är sig likt ganska mycket nya fulare gardiner, men det är deras smak ju. Den killen I som jag lärde upp hörde jag att han var hemma eftersom det var val i söndags. Han läser nu till läkare och stiftet betalar. Mycket vill ha mer eller om det är status man är ute efter.

Mitt rum har inget bord och ingen stol så jag sätter mig i gästmatsalen. I köket jobbar mama Salome och Alatupela, Då vet jag att vi får god mat och gott nybakt bröd. Plockar med min kamera som inte ville funka när jag skulle ta bild på blommande baobabträd. Nu funkar den och jag tar bild på vackra träd på området. A kommer och säger att dom slagit ihjäl en boaorm strax intill, ropar på E och E så att vi kan gå och tittat. Man har slagit ihjäl den och slängt i en eldgrop så vi får bild på en ”grillad” boaorm.

Jag sätter mig och skriver vad som hänt de sista dagarna. Provar att komma in på bloggen och SE det funkar, men ytterst långsam med dock!

Jag tackar för kommentarerna. För er blir mycket läsa på en gång, men jag hoppas jag kan hålla jämna steg senare.

Jag har träffat min tvättdam J och massor av andar människor till min familj. Promenerade ner till mitt gamla hus men Dr.L var inte hemma. U skulle bjuda på kanelbullar till kaffet med blev upptagen så jag fortsatte att skriva. Kvällssvalkan kommer, det fläktar luften är sandfylld. De unga svenska o finska tjejerna gick upp i byn o kom hem med avokado och Marulafrukt (Amarula) sött med stora kärnor, gott.

Mörkret faller, det är kaffedags


                                             






Det kommer mera

Onsdag 3/11

Frukost med ett stekt ägg, bröd, marmelad och te och vi ska ge oss av. Mat sova frukost kostade 63 000Tsh =32 kronor. Det är stooora buntar med pengar man får! Inflationen 100% sen 2003.

Bilen startar inte så vi får putta den nerför en backe med hjälp av Pekka. Sen har plåten lossnat så den hänger bara i en kant och LÅTER. Vi svänger in på en mack där det hänger några grabbar, vågar inte stänga av motorn! De hittar en bit snöre o kryper under bilen och binder fast plåten. Den sitter där än!

 Vi köper bananer på en marknad och åker vidare. Riksvägen går 4 mil genom en djurpark. E och E blir upphetsade vid första bästa apa. Sen ser vi impala, giraffer, en buffel, marabustork, zebror, gamar och vävarfåglar. Spännande. Det bär upp i bergen och längs Ruahafloden. Då blir det mindre spännande! Det är vägbygge i 10 mil med bara en körbana öppen, där vi står inklämda mellan stora tunga långtradare och väntar på vår tur att få köra den snustorra rykande grusvägen. Det är hett ca 36 grader. Baobab träden har börjat blomma -  då kan det nog snart regna.

Vågar inte stänga motorn och vi är kissnödiga! Hittar trots allt mitt favoritrastställe och tuffar vi på. Men det går så långsamt. Vi far uppför berget och då blir klimatet lite svalare. Upp till Iringa stad och träffar R´s hustru A och vi får en sen lunch ca kl 17.00. Fint ställe med fina saker drivs av handikappade.

 Vid 18 far vi vidare de sista 20 milen. Vägen är dock bättre med några vägbyggen till och det hinner bli mörkt igen. KL 21 är vi äntligen framme –” hemma”. E och E har fått en kortkurs i Tanzania under resan, jag har fått ont i halsen av ACn. Vi får soppa o pannkakor av U som välkomnar oss.

Vi har varit på väg i 12 timmar och jag har kört alla 70 milen från Dar. Räknade ut att vår medelhastighet blev ca 50 km/tim, Puh.

Jag får ett gästrum att sova i. ”Mitt” hus är just nu upptaget av finska besökare men jag kan få komma till på lördag. Natten är riktigt sval, ugglorna hoar o hundarna skäller. Hör klagoljud från sjukhuset – någon har dött.


Liten återblick sen jag reste

Tanzania

Onsdag 1/11

Flugit sittande, sovande. Någon bar av mitt handbagage i Entebbe och när dom frågade på planet hade jag slocknat på tre säten, så väskan bars av  planet får jag veta när vi lyft igen o är på väg t Dar. Väskan blir satt på nästa bästa plan ( bra Turkish Airways!). Hämtar den på kvällen. Min taxidriver J möter mig och vi far till centret. Nu börjar swahilipratet. Där väntar gamla ”Bettan” min gamla Pajero (1996) den låter och går som en traktor. Har köpt mobilt bredband på flygplatsen och ber en ung man hjälpa mig med installationen. Han misslyckas men kan installera på sin egen dator. ( hjälp Eric!). När jag är på flygplatsen ber jag killen i Vodacoms butik där installera. Det fixar jag…. Två timmar senare ytterligare ett stukat ego?

 

Tisdag 2/11

Jag vaknar tidigt, trots sommartid och tidszoner, till sol, fågelsång, aptjatter och ca 28. Träffar en trevlig man, tysk engelsman uppvuxen i Botswana vid frukost som driver ett NGO i någon by. Han vet namnet på en person på Vodacom´s huvudkontor son bör kunna hjälpa mig med installationen av mobilt bredband. Jag packar min gamla ”ettan” Pajero som var ny när jag var här 1997! Det är en traktor och kastar mig ut Dar es Salaams hemska trafik. Det tar en (1) timme att köra 2 mil för att komma dit. Det tar Dora 2 timmar att fixa – avinstallera och installera mm. Sen ut i trafiken igen ytterligare 1 timme till flyplatsen för att hämta E och E två läkarkandidater som ska åka med till Ilembula

Vi far ut från Dar västerut. Hu vilken trafik o hu vilken” ickesandard” på vägen. Vi blir stoppade av tre bastanta polisdamer som vill veta om vi vet var vi har varningstriangeln. Det vet vi inte o medan vi funderar ser en av dom att vi har en påse bilar i bilen! ”jag vill ha godis”.. Då kommer R som är missionär i Iringa o stannar mittemot och det blir prat vid vägkanten och vi slipper leta efter triangeln. Poliserna får resten av godispåsen och vi kan fortsätta. Trafiken är tung och asfalten är mkt spårig och det är svårt att hållas sig i spåret. Våra kompisar vi mötte bokade rum och mat på en Lutersk skola. Tur det för det är beckmörkt när vi kommer fram. En skyddsplåt under bilen har lossnat och hänger ner under framhjulen. Den skrapar i vägen när den är ojämn.

Väl framme ändå smakar maten, ris, bönor,spenat och rivna morötter och en banan bra och trots värmen somnar vi ovaggade i mörkret(strömmen gick!)


RSS 2.0