Olaglig lektion och massage

Torsdagen 9/2 i Addis

Ännu en dag med salva! Trevligt. Vi var ombedda av en kille som läser Community Health att prata om tandhälsa. Så vi stämde träff på fiket idag kl 9.30 och jag hade ritat lite på baksidan av våra tidboksblad( man är väl i Afrika) och pratade en stund.
Senare fick vi veta att Rektorn sa att det var ett problem för dom att det var ett ”möte” – det får inte vara möten utan lov så det var nära att det kanske blivit allvarligt. Vem kunde veta.

Nikoo och Binyam var på möte med ledningen hela em om vad de vill ha från oss.

De var också på en avdelning på sjukhuset där en pojke låg som hade Noma i ansiktet . Bara ett hål, har var hudtransplanterad och var svullen i gingivan, blottade rotytor på mjölktänder på denna sida. Det var en norsk sjuksköterskestudent som kom o frågade oss. Tvättade honom lite med klorhexidin på små tork som vi har och om vi får över, ska vi ge det till avdelningen.

Vi använder nämligen Klorhexidin att tvätta kaviteter med eftersom vi inte har bläster , vatten eller salivsug när vi försöker excavera karies. Idag har jag provat på att excavera med ett lågvarvsvinkelstycke och rundborr, sköterskan sprutar på vatten med en 10 ml spruta. När munnen är full med vatten får pat sitta upp o spotta, så kör vi så ett tag till. Sen lägga rullar, torka ur kaviteten med små tork, tvätta med klorhexidin, bonda och ta överflöd med Quickstick, fylla. Det tar tid. Jag hade också bokat några pat med trauma skador – frakturer – på framtänderna. Vi hade inga kronformar för incisiver utan bara för hörntänder men det bra ändå. Vi måsta framstå som magiker när det blir fint som det blir. Men det lång tid och ergonomin existerar inte.

Men tänk om man hade en lite mobil enhet med sig att bara plugga in!

Som tur var hade Almaz bokat oss på massage. Innan kejsarna kom till Addis såg kejsarinnan röken från en het källa uppe ifrån berget Entoto, där första kejsarpalatset låg. Då flyttade kejsaren ner till det som skulle bli Addis och kejsarens palats anlades  vid denna källa. Vattnet är nästan 60 grader. Där finns nu en slags ”spa anläggning”. Man får ligga i ett stort badkar 2 x1 meter i hett vatten. Sen kommer en matrona och masserar med en vattenslang med hårt tryck hett vatten under vatten, sen blir man insvept i tjock frotté och får vila på en brits, varm och med hjärtklappning. Sen kommer massagen med doftande olja, hela kroppen med en och annan klatsch. Efteråt är man varm länge och det ska bli skönt att sova i natt.

Det har kommit en stor grupp ungdomar från en bibellinje i Jönköping så huset  är fullt




Kariesangrepp                                                             Cool frisyr!



Trauma på framtändre                                               Fixat! utan vattenkylning,sug, eller High-speed




tre skadade framtänder                                              Fixat!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0