Första dan

Måndagen 30/1 i Addis

Vi blir hämtade av klinikens chaufför som tar oss till Tandläkareskolan.         

 Där väntar Binyam men inte skolans rektor Dr Wondwosan. Han sysslar med att försöka få ut tänger mm från tullen. Det visar sig längre framåt dan att det fattas ett intyg från någon högt uppsatt person. Så han hämtar det och far igen. Vi blir visade runt på skolan. Sen dricker vi kaffe.                                       

Vi väntar en stund. Sen går vi runt på intilliggande sjukhus, Yekati 12 Hospital,  medan vi väntar på rektorn som ändå ska närvara vi våra inledande diskussioner. Sen dricker vi kaffe.
 Efter som det dröjer så går vi på lunch.
 Medan vi promenerar genom stan hör vi lejonrytande.                                   
 Jo, kejsarens gamla lejon i en park intill.
Vi träffar en tandpinneförsäljare på trottoaren.

 När vi är åter efter 2 timmars lunch kommer rektorn men han har ingen väska från tullen.

Tandläkareutbildningen, det är eller snarare har varit ett slags utbildning till Dental Therapist – extr, enkla lagningar, tandsten typ. Nu har man bestämt att det ska bli tandläkarutbildning. Det finns ca 150 tandläkare i landet på ca 80 miljoner. Tandläkarutbildningen är inte en egen fakultet utan sorterar under den medicinska fakulteten, så om man behöver något måste man gå igenom dom. Detta innebär att man inte har nått. Man har inte bedöving som räcker till en hel dags arbete. Man ska bygga ut skolan på de två övre våningarna som nu är studentrum och jag tror att de sa att de skulle få utrustning från skolan i Bergen.

 

Den verksamthet som funkar är när ”smiletrain” kommer och opererar LKG defekter och Dr. Shiferaw gör ortodonti. Detta är gratis för patienten. Det rummet där han står är det enda som funkar.

Vi har ett bra inledande diskussioner om TLUG, vad vi kan göra och vad de förväntar sig av oss.

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0