Mer om HIV, fattigdom och hopp

Söndagen 16/12

Det är allmän ridning, men Leena och jag och en till går en promenad kring små sjöar. En av sönerna har byggt lite dämning så att han kan odla foreller för fiske i sjöarna. Det finns en liten utter sjön men den äter mest små skaldjur. Det känns som att vara ngn stans i Europa om det inte var för den brännande solen, vi är på minsta 2000 meters höjd. Det är vackert och det finns vackra djur och fåglar. Det är verkligen urskog.

På em tar vi oss till ”barnens by”. Det är så fint organiserat och fina barn. Sen 7 år arbetar ett par, Goeff och Jenny här och de har så många bra ideer för att utveckla detta och 16 byar runt om samtidigt. Man gör allt detta i samarbete med byn och dess ledare. Byns invånare får del av samlingslokaler, bibliotek mm. Alla 16 byskolor har alla fått var sin bibliotekslåda. Just nu byggs förskola och ett ”dagis”. De äldre barnen går hem till äldre och städar, gör iordning deras åker, tvättar mm åt dem. Ja det finns verkligen många berättelser om godhet.

HIV prevalensen i detta område är 35%. Bland lågstadiebarnen är den 20%, hälften av dessa barn saknar en eller två föräldrar.

Man har särskilt ett projekt för kvinnor för att de ska kunna försörja sig och sina barn. Det finns Microlån och ett korgprojekt, fantastisk gräskorgar som är en gammal lokal produkt men som nu kvinnorna utvecklar själva med nya idéer.

Vi far uppåt i bergen och passerar en by som jag besökt tidigare och stannar vid ett där det bor en AIDS sjuk kvinna som också har ostegenesis imperfekta, vilket betyder att hon bryter sig hela tiden. Lilla dottern kommer och säger att mamma fallit och gjort sig illa. Med hela bilen full av läkare blir det ett besök. Kvinnan har de senaste året via Leena fått benskörhetsmedicin så det är nog bara en svår stukning, det finns bandage i bilen så hon får hjälp. Leena köper hela bilen full av mediciner som hon delar ut gratis ( får pengar från bla Finland ) och hon arbetar gratis. Hon går in i alla hyddor och sitter ner och talar med alla och klappar alla barn hur smutsigt det än är i hyddan. Se inlägg på denna blogg 2010-01-14 – 15. Prevalensen för HIV här i detta området är 35%. I lnadet Tanzania nu nere i 11%. Men läkmedlen upphör??

Vidare till Madisi Secodary School, ett amerikanskat par som startar gymnasier med bra utbildning till ett lågt pris så att fler kan få studera. Han man inga pengar får man komma ändå för kan man få arbeta lite i stället. Det finns båda dagskola och internat. Dagskolans resultat är bäst i länet i nationella prov.

Ytterligare några hårt arbetande idealistiska människor

www.villageschools.org

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0