Het måndag och tisdag

Måndag 17/12 2012

Födelsedag hemma i Sverige, messar men kommer ihåg att vi är två timmar före här så jag väcker nog! En underbar frukost, ljuvligt väder.

Bilresa ”hem” till Ilembula. Ilembula är varmt till och med hett, solen bränner.Och en stor trötthet pga värme, hög höjd och mycket att tänka på gör att jag somnar efter lunch, som om jag blivit slagen med nått hårt i huvudet! Så det blir en lugn dag. Får kvällsmat hos Leena och vi tillbringar en lång stund i bön- det kändes att det behövdes efter allt vi varit med denna vecka.

 

Tisdag 18/12 2012

Gick i morgonbönen, ville spela in sången men kameran är så knepig med batterierna. Gick på stan för att köpa tanzanska men dom är knepiga dom också. Det blir till att skaffa en ny kamera till nästa resa.

Uttagsautomaten ATM funkar! Leena tog ut 1½ miljon! Det är då man behöver en brun papperspåse. Kollade sen en sväng på tandkliniken på utrustningen dom fått från Tyskland utan fler vinkelstycken. Dessutom är dom utan fyllningsmaterial, läs composit. Det kan man köpa i landet men eftersom inga löner betalas ut så finns väl inga pengar till inköp heller.

 Idag är det stort kalas på barnhemmet. Man har bjudit in barn som bor nära häromkring som har varit på barnhemmet som små. Får berätta om barnhemmet. Hit kommer man om mamman dör vid förlossning tex. Även hittebarn som Noeli, Musa och Atu. Dom som har anhöriga tom en pappa får bo här tills dom är 2 år. Svårare är det för dom barn som inga anhöriga har, dom får sen komma tii Mafinga barncenter. Bo där med en egen vårdare om möjligt en avlägsen släkting, som då också får utbildning. Noeli, Musa och Atu har kommit att bli släkt med Leena, fast dom bor i Leenas kokerskas familj för att dom ska behålla sina rötter och kultur.

Det är många gäster, är det nått man kan så är det stora kalas, serveringen går jätte snabbt. Det har gått åt 21 kycklingar. Vi får pilauris, ris, potatis, spenat, kokta bönor, tomat/löksallad och kyckling plus läsk. Det är jättegott. Det är presentationer och hälsningar och sång. Leena får ett tygstycke under sång. Alla barn får en påse nya kläder i present. Allt medan det är diskjockey som sätter av och på musik när det blir stiltje, precis som på en hockeymatch. Bara så att det aldrig blir tyst.

Det är trevligt att träffa Noeli igen. Många av mina besökare under år känner till Noeli. Han hittades i en latrin på juldagen 1995. Sina först 5 år låg han bara på rygg, men han har utvecklats så sakteliga. Går idag på gymnasium, är duktig att tala engelska och vill helst bli präst.

Mitt under festen packar kameran ihop helt och hållet.


Kommentarer
Postat av: Torunn

Kul att läsa om Noelis framgång!! Hälsa Atu! Stor kram!

2012-12-20 @ 20:23:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0