Sjukhusbesök

Fredag den 14 januari 2011

Till Mdabulo Hospital med L längs hala vägar, vi har lånat Mr Fox´s duktiga chaufför så det är lugnt. Vi kan se platsen på långt håll men vi ska lite upp och ner innan dess. Vi kör genom en fantastisk allé av Eukalyptusträd som är så stora att de får människorna att se ut som myror. När det regnar och saven stiger i Eukalyptusträden får de eftersom, de fäller barken, en mintgrön ton och man kan se hur saven stiger.

Sjukhuset har en läkare och L åker hit när hon är i Mufind 2 veckor per månad, gärna en dag när det är CTC klinik. L har med sig 12 olika kassa med olika slags mediciner, antibiotika i en, ögondroppar i en, maskmedicin en osv. Det har hon i Makambako och gästhuset har hon nästan ett helt apotek. Hon ger ut medicinen gratis. Vi går en runda på sjukhuset och det finns en mamma med en nyfödd fin baby. det byggs nu överallt. Det är projektet som bygger steril, operation, tandklinik(!), ett hus till den läkare som ska starta en CTC klinik som börja på måndag. Care Treatment and Counselling, på detta sjukhus är 1200 personer inskrivna ( I Ilembula 4500). De får sin bromsmedicin gratis ( US Aid) och ska ha den förebyggande ( Cotrimoxazol)också den gratis, men den är slut idag och då får de gå och köpa - för vilka pengar. Denna medicin äter tex barnet om mamman är + och har fått ARV vid förlossningen och innan barnet är testat. Ja, testa, för detta behöver man en CD4 maskin för att testa halten av T lymfocyter som visar hur immunsystemet är. En sån maskin har man inte här och det är dumt för då vet man inte om man behandlar rätt eller inte. man kan ta ett hälprov på babys som visar om de är reaktive elle om de bara har mammans antikroppar.

Ska berätta on HIV prevalens:

I Tanzania i genomsnitt 5%. I Ilembula numera 15%. Här uppe minst 35%.

Den är inte så många barn idag på sjukhuset. Ett barn kommer och har hudutslag - impetigo( ?? ) som lätt sprider sig, vanligt. Det är lag i Tanzania att man ska tala klarspråk om HIV/Aids. L frågar föräldrarna om de har testat sig, hur många hustrur mannen har, om han går till andra kvinnor osv. Sexrådgivning; en kvinna + har 4 barn med olika män, senste barnet +, inget arbete, odlar sin mat. Var får hon pengar ifrån, för pengar behövs ju ändå, barnen ska ha kläder skolmaterial mm.
                                                                                       


  
                                                                                         
                                                                             


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0