hos masajerna

Fredag den 17 december 2010

Det kom inget regn tack och lov. Kl 7 kommer Ulf med bilen full med massajpojkar. Jag träffar Alais igen, jätteroligt det är minst 8 år sen.

Först sjunger vi för S som fyller idag.

Ger oss av, först 10 mil på vanliga vägen mot DSM, sen svänger vi in på en mkt knagglig " never ending road" i 5 mil, Regnet har verkligen spolat bort stora delar av vägen, det är knappt en körbana, mötena blir nödlösningar. Det gäller att hålla tungan rätt i mun. Vi stannar för läskpaus och där kliver Lebakula på, det är också ett tag sen sist! Han hade en svårt brännskadad fot efter att ha ramlat i elden som barn. U hade hjälpt till med flera operationer. Men foten var inte så bra, tårna stod rakt upp så han kunde inte ha skor på sig och det måste man ha för att tex gå i skola. Så 2002 kom han och Alais till Ilembula och bodde hos mig 2 veckor för att en tysk kirurg skulle fixa L´s fot. Nu ser det jättefint ut. Resan fortsätter och N åker i U´s bil och alla masajpojkarna sjunger ju närmare hem de kommer. Vi stannar i det nya "centret". Där är vattenbrunnen. Där har man byggt kyrkan, en förskola (där Lebakula är lärare)och nu en prästbostad. Planer finns på att bygga en grundskola härnäst. Vi får te först. Kyrkan är ny för mig,den fanns inte när jag var här 2003 tillsamman med S´s famlij och store J som då var 11 månader. Vi tältade då utanför en av bosättningarna. Jag hade en "tandklinik" där, en brits av två brädor och en madrass under ett träd. Då var kyrkan av grenar under ett annat träd. I den nya kyrkan har man murat in stenar från alla världsdelar på framkanten på altaret - den världsvida kyrkan.

Det pågår mödravårdscentral under ett vräd när vi kommer. Jag träffar många bekanta, men blir också konsulterad om tandvärk! Vi går in i kyrkan, den är oval i formen. Det blir en liten gudstjänst med sång på kimasai, tal av U. Vi presenteras. Jag har tidigare "köpt" ett fönster i stora J´s namn, han vill veta vilket det är och vi tar ett foto där. Det är stort att vara tillbaka. Efter lunch åker vi till Isaia´s bosättning för titta var vi var förra gången. och sen drar vi hemåt igen. Vägen är hemsk och vi kommer lagom ut på stora vägen igen så får U punka L får kavla upp ärmarana och visa att han är stark.

På kvällen är det födelsekalas för S på ett italienskt ställe med supergod pizza. Rätt var det var så stampade en av masajpojkarna till och vi undrade vad? Det var en skorpion.





                                                                                     



                                                                                       


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0