Shoppingdag o hemresa

Lördagen den 11/2 i Addis

I natt var ungdomarna ovanför mig uppe före 04.00 för de skulle åka med en buss kl 05.00. Det bor 4 i varje rum med morgonbestyr och packande av resväskor med hjul. Sen sjöng dom innan dom gav sig av med buss kl 05.00. Sen var det lugnt ca 1 timme och så kom personalen för att städa och byta lakan mm.

KL 8 var vi bjudna på frukost av ledningen på skolan vi varit på, Dr. Shifaraw och Dr, Wondwosan. Det var trevligt och vi provade olika varianter av lokal frukost. Vi blev rejält mätta. Vi promenerade till en bank för att växla pengar så vi kunde betala vårt boende. Mitt kostade lite mer för jag flyttade efter tre dar då sängen var en hängmatta och jag blev inlåst en natt. Så det kostade 1200:- för 15 nätter. Dom andra som bodde kvar i containern kostade typ 30:-/ natt.

Binyam hade fixat en taxi till oss som hämtade oss redan på morgonen, men det började illa -  vi blev stående i en vägkorsning då bilen stannade och inte ville starta igen, vi blev puttade en bit och sen startade den. Medan vi åt frukost for han på en verkstad så den lät mkt bättre sedan på dagens resa. Det är en 38 år gammal Lada och växeln hoppade ur hela tiden så han fick hålla på spaken medan han körde. Det skramlade betänkligt i underredet. Det var ett under att han kom upp för hela backen upp till Shiromeda på entotobacken. Vi skulle titta på gabi, tyger, sjalar, keramik mm. Jag hade ärende in på gamla Entoto gästhus(EFS) numer överlämnat till kyrkan. Jag hade fått med mig lite bebiskläder som Ulla i Sörbykyrkan hade stickat. Jag ville lämna till Seinat Erichsen som jobbar som barnmorska på Aira sjukhus, hoppas hon kommer dit ngn gång.

Där mötte vi den ena av föräldrarna till en av journalisterna som sitter fängslade här. Hon var här nu för 5.e gången och skulle också flyga hem i kväll. Vi hade en lite pratstund. Inte lätt att vara mamma i denna situation.

Vi rullade vidare nedför backen för att handa Kollo – rostat vete och Berberi – stark etiopisk pepparkrydda. Sen var det så varmt att vi inte orkade mer utan åkte hem för siesta. Jag sov i 2 tim.

Vi bad taxin att komma senare för en sen lunch och en sista handling för de sista pengarna. Vi promenerade hem. Nu packar vi, skriver och försöker få tiden att gå tills vi ska till flygplatsen.

 

 

Jos i lager - otroligt gott


Sista arbetsdagen

Fredagen den  10/2 i Addis

Idag ska vi bara jobba på förmiddagen för att kunna packa ihop ikväll. Hade en del bokningar och det går så bar tack vare salvan. Nästan!

 En liten kille blir hysterisk när jag bedövat så jag inte kan eller vill fortsätta, mamma arg för att vi inte gör ngt och vill att vi ska dra ut tanden och bruka våld. När jag inte vill blir hon argare.
En flicka som jag tog bort en tand på häromdan var bokad till idag igen, Hon kommer in på rummet gråtende och vill inte sitta i stolen ens och kan jag inte göra mer, mamma arg.
En annan pojke kommer med perfekta tänder vill dra ut 11 för det är en mjölktand säger han. Den var ju lös när han var liten sa han och nu har det fastnat tyvärr. Han ser inte likheten med granntanden som ser lika dan ut – vi har ju två lika mitt fram! Mamman blir arg för att vi inte gör något fast vi är tre ”doktorer” där, både ”ferenji” och inhemska.

Precis på Nikoo´s sista patient går lågvarvsvinkelstycket sönder, så att hon inte kan fortsätta och hon får dra ut tanden i stället. Frusterande.

Den norska sjuksköterskeelevensom uppmärksammat oss på pojken med nooma kommer och hämtar en massa tork, hibitane och KLXgel för att kunna lindra för denna pojke.

Efter vår sedvanliga lunch med vegetarisk injera så far Nikoo och Binyam på möte med WSG/HCE. Magnus och jag börjar tömma våra rum och samla ihop alla våra saker på ett rum för att räkna och planera för förvaring. Det är nu bestämt att vi kommer tillbaka och kommer att ha skolan som utgångspunkt. Vad och var är inte bestämt. Skolan har väldigt lite instrument så de vill låna framför allt barntänger och luxatorer. ( undrar var all de instrument tog vägen som jag skickade 2008?) Förstår en del för när vi ska åka från skolan blir vi kollade i alla våra resväskor. Binyam berättar att ALLTING stjäls både av pat och personal, glödlampor ja allt. Så det är vakter överallt.

Vi väntar på att det som vi använt under förmiddagen ska bli diskat och steriliserat. Nikoo och Binyam kommer tillbaka och nu räknar vi och packar. Det tar flera timmar och kommer inte därifrån förrän kl 18.00 och det är nästan mörkt. Vi är bjudna till Binyams syster Almaz på mat. Där är det värsta kalaset med en massa goda såser till injeran och sen blir det tårta!

 

 Eriksson luxatorer funkar bra!




   Konsultation                                                            Välfötjänade leksaker! och tuss i munnen!



Nu gör dom här inte ont längre!                                Lite grejor till den lille pojken med nooma (ansiktsinfektion)




Nikoo räknar och packar                                                Magnus sköterska och övertandsköterskan



Min sköterskaWorknesh (happiness)                                                                Coca-cola på Amahrinja


Olaglig lektion och massage

Torsdagen 9/2 i Addis

Ännu en dag med salva! Trevligt. Vi var ombedda av en kille som läser Community Health att prata om tandhälsa. Så vi stämde träff på fiket idag kl 9.30 och jag hade ritat lite på baksidan av våra tidboksblad( man är väl i Afrika) och pratade en stund.
Senare fick vi veta att Rektorn sa att det var ett problem för dom att det var ett ”möte” – det får inte vara möten utan lov så det var nära att det kanske blivit allvarligt. Vem kunde veta.

Nikoo och Binyam var på möte med ledningen hela em om vad de vill ha från oss.

De var också på en avdelning på sjukhuset där en pojke låg som hade Noma i ansiktet . Bara ett hål, har var hudtransplanterad och var svullen i gingivan, blottade rotytor på mjölktänder på denna sida. Det var en norsk sjuksköterskestudent som kom o frågade oss. Tvättade honom lite med klorhexidin på små tork som vi har och om vi får över, ska vi ge det till avdelningen.

Vi använder nämligen Klorhexidin att tvätta kaviteter med eftersom vi inte har bläster , vatten eller salivsug när vi försöker excavera karies. Idag har jag provat på att excavera med ett lågvarvsvinkelstycke och rundborr, sköterskan sprutar på vatten med en 10 ml spruta. När munnen är full med vatten får pat sitta upp o spotta, så kör vi så ett tag till. Sen lägga rullar, torka ur kaviteten med små tork, tvätta med klorhexidin, bonda och ta överflöd med Quickstick, fylla. Det tar tid. Jag hade också bokat några pat med trauma skador – frakturer – på framtänderna. Vi hade inga kronformar för incisiver utan bara för hörntänder men det bra ändå. Vi måsta framstå som magiker när det blir fint som det blir. Men det lång tid och ergonomin existerar inte.

Men tänk om man hade en lite mobil enhet med sig att bara plugga in!

Som tur var hade Almaz bokat oss på massage. Innan kejsarna kom till Addis såg kejsarinnan röken från en het källa uppe ifrån berget Entoto, där första kejsarpalatset låg. Då flyttade kejsaren ner till det som skulle bli Addis och kejsarens palats anlades  vid denna källa. Vattnet är nästan 60 grader. Där finns nu en slags ”spa anläggning”. Man får ligga i ett stort badkar 2 x1 meter i hett vatten. Sen kommer en matrona och masserar med en vattenslang med hårt tryck hett vatten under vatten, sen blir man insvept i tjock frotté och får vila på en brits, varm och med hjärtklappning. Sen kommer massagen med doftande olja, hela kroppen med en och annan klatsch. Efteråt är man varm länge och det ska bli skönt att sova i natt.

Det har kommit en stor grupp ungdomar från en bibellinje i Jönköping så huset  är fullt




Kariesangrepp                                                             Cool frisyr!



Trauma på framtändre                                               Fixat! utan vattenkylning,sug, eller High-speed




tre skadade framtänder                                              Fixat!



Gatubarnen

Onsdagen den 8/2 i Addis

Vi jobbar på- med salva!- och vid 11-tiden är det helt plötsligt alldeles slut på patienter, så vi fikar tills lunchdags och äter vegetarisk injera eftersom det är fastedag idag. Några patienter efter lunch.
Jag har äntligen lyckats få tag i en kryssmejsel och nu städar vi operationslampan för förstagången på väldigt många år!

Vi har stämt träff med en gatubarns organisation WSG och HCE, dvs Win souls for God och Hope for Children in Ethiopia. Det startades av några 15 åriga ungdomar i sin söndagskola och målet är och var de som mest behöver hjälp. De började med att sova ute med gatubarnen för att visa att de menade allvar. De arbetar med alla barn de stöter på, alla som behöver hjälp. Det hela har vuxit dessa 15 år och har nu hem och skolor för barn, Prostituerade kvinnor, vedbärade arbetande flickor även pojkar som arbetar i väverier. De bygger skolor och nu ett hälsocenter. De är verkligen hängivna. De verkar intresserade av att vi kan hjälpa till med prevention i deras skolor.

 
Tillsammans med Gesachew på HCE på deras blivande center.   Byggnadsställningar vid skolbygge i muslimskt områ
                                                                                      de i Entoto.




Julstjärnan! - buske                                     Rengjord operationsbelysning




Inspektion av husbygge i Entoto                                   En varpning utanför en gräs/lerhydda




Lunchmöte                                                            Nikoo lär ut tandborstning


RSS 2.0